Pocahontas nevét a Disney rajzfilmből sokan ismerik, azt azonban valószínűleg kevesen tudják, ki is volt ő valójában.

PocahontasPocahontas Powhatan indián törzsfőnök lánya volt, több tucat gyermekének egyike. Powhatan a Virginia területén élő indián törzseket vezette. Lánya, akinek bátorságát és eszességét a legenda is megőrizte, a hagyomány szerint az első megtérő indián volt Amerika földjén. Pocahontas gyermekkorában egy angol fogoly, John Smith segítségével megtanult angolul, és nyelvtudása a későbbiekben igen hasznosnak bizonyult a helyi indiánok és a telepesek közötti kapcsolattartásban.

Amikor a telepesek éheztek, és apja élelmiszert küldött nekik, lánya volt az egyik kísérő a küldöttségben. Később, amikor Smith már elhagyta a kolóniát, a 16 éves Pocahontast túszul ejtették az angolok. A lányért cserébe Powhatan azonnal szabadon engedte az angol foglyokat, és ígéretet tett a zsákmányolt fegyverek és eszközök visszaadására is. További eredmények reményében azonban a lányt egyelőre nem engedték szabadon.

A fogságban töltött időben Pocahontas megtanulta az angol viselkedést és életmódot, itt hallott a keresztény hitről is, és egy John Rolfe nevű telepes is szemet vetett rá. Amikor a törzsek és a telepesek közötti béketárgyalások eredményesen lezárultak, Pocahontas megkeresztelkedett, és új nevén, Rebeccaként 1614-ben hozzáment John Rolfe-hoz. Férjével és gyermekével Angliába utazott, hogy ott bemutassák: lehetséges a bennszülöttek „civilizálása".

Mivel törzsfő lánya volt, Angliában hercegnőként emlegették. Pocahontas korán, 1617-ben halt meg. Alakját sokáig példaként használták annak bizonyítására, hogy az indiánok képesek egy másik kultúra és a keresztény hit befogadására.  
Vissza a főoldalra